Disable Preloader

MİDE BALONU

MİDE BALONU

Ameliyatsız kilo verme yöntemlerinden biri olan mide balonu uygulamalarına meslek hayatım boyunca hep mesafeli durdum. Bunun en önemli nedeni mide balonu uygulamaları yapılan kişilerde istenilen oranlarda kilo kaybı olmaması, hatta bir kısmının midelerinde balon olmasına rağmen fazladan kilo almasıydı.

Oysa midesinde küçük bir pet şişe hacminde sıvı dolu bir balon olmasına rağmen kişinin kilo verememesi hatta kilo alması oldukça düşündürücüydü. Bu düşünceyle geniş çaplı bir araştırmaya koyuldum. Zaman içinde uluslararası arenada balon uygulamalarından sonra oldukça başarılı sonuçlar elde eden yakından tanıdığım bir meslektaşım ile konuyu tartıştım. Savunduğu mantıklı fikirler mide balonuna karşı olan bakış açımı da değiştirmiş oldu. Mide balonu taktığı kişiler daha iyi oranda kilo veriyorlardı ve balon çıkarıldıktan sonra da geri kilo almıyorlardı. Kalıcı kilo kaybı sağlamak için vurgu yaptığı ana unsur ise beslenme tarzıydı. Onun sayesinde bende beslenmeye dair doğru bilinen pek çok şeyin yanlış olduğuna şahit oldum. Şahit oldum diyorum çünkü bana oldukça mantıklı gelen bu yöntem sayesinde mide balonu uygulamalarından sonra hastalarımızda şaşırtıcı oranlarda kilo kaybı gözlemlemeye başladık.

Bu gözlemlerimize dayanarak şunu artık rahatlıkla söyleyebilirim ki; siz de ameliyatsız kalıcı şekilde kilo vermek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Peki hangi Mide balonu tercih edilmelidir?
Klasik tip mide balonu mu yoksa yutulabilen mide balonu mu?

İsterseniz gelin her iki mide balonu çeşidinin avantaj ve dezavantajlarını ele almadan önce nasıl uygulandığına bakalım.

1- Klasik Mide Balonu

Bu yöntemde balon kişinin midesine endoskopi yardımı ile yerleştirilir. Uygulamadan önce kişi hafif bir anestezi ile uyutulur. Sonra yemek borusu ve midenin içine hortum şeklinde endoskop denen bir kamera ile bakılır. Balon yerleştirmeye engel bir durum yok ise balon mideye yerleştirilir, yarım litrelik özel bir sıvı ile şişirilir. Yaklaşık altı ay sonra balon yine endoskopi yardımı ile mideden çıkarılır.

Klasik mide Balonu

AVANTAJLARI

DEZAVANTAJLARI

  • Midenin içi bir kamera ile görüldükten sonra balon midenin içine yerleştirilir
  • Hafif derecede anestezi gerekir
  • Etkinliği 6 ay sürer
  • 6 ay sonra endoskopi ile çıkarılır
  • Daha ekonomik

2- Yutulabilen mide balonu

Bu yöntemde balon büyükçe bir kapsül şeklinde olduğu için su yardımı ile kişiye yutturulur ve akciğer filmi gibi bir karın filmi çekilir. Eğer balon midenin içine inmiş ise kapsülün arkasına bağlı olan ip gibi bir kateter ile balon özel bir sıvı ile şişirilir ve tekrara bir film çekilerek balonun şişip şişmediği kontrol edilir. Bu tip mide balonu yaklaşık 4 ay içinde kendiliğinden parçalanarak bağırsak yolu ile dışarı atılır. Ancak parçalanan balon bazı kişilerde bağırsak tıkanıklığına yol açtığı için ameliyat gerekebilir.

Yutulabilen mide balonu

AVANTAJLARI

DEZAVANTAJLARI

  • Anestezi gerekmez
  • Midenin içi görülmeden uygulanır
  • Kendiliğinden parçalanır
  • Etkinliği 4 ay sürer
  • İki defa radyasyon alınır
  • Parçalanan balon bağırsağı tıkayabilir
  • %50 daha pahalıdır


Op.Dr. Fakı Akın Youtube Kanalımızdan obezite ve tüp mide ameliyatları hakkında bilgilendirici videolarımızı izleyebilirsiniz.

Youtube videoalarımız Türkçe, İngilizce, Hollandaca gibi birçok dilde de tercüme edilmektedir. Ayrıca Türkçe videolarımızda da alt yazı çalışması bulunmaktadır.

Yazar : Op.Dr. Fakı Akın